2006. november 12., vasárnap

Citromos gríztorta


Hozzávalók:

(1db 2 dl-es bögre)

12 dkg szobahőmérsékletű vaj
3/4 bögre cukor
1 citrom finomra reszelt héja
4 tojás
1 bögre búzadara
2 tk. sütőpor
1 bögre darált dió vagy mandula
1/2 bögre mazsola
1/2 bögre mandulapehely
20 dkg joghurt
1 citrom felkarikázva


A sziruphoz:
1 bögre cukor
1/2 bögre citromlé
1/2 bögre méz

Elkészítés:

A sütőt 180 C-ra előmelegítem. Egy kapcsos tortaformát kivajazok, sütőpapírral is kibélelhetem.
A vajat, cukrot, citromhéjat elektromos habverővel habosra keverem, egyenként hozzáadom a tojásokat és jól felverem. Hozzáadom a búzadarát, sütőport, darált mandulát, összekeverem, majd a mazsolát, mandulapelyhet és a joghurtot. Könnyedén összekeverem.
A tortaformába öntöm, szépen elrendezem a tetején a karikára vágott citromot, és 35- 45 percig sütöm.
Közben elkészítem a szirupot: a hozzávalókat egy lábasban lassú tűzön 15- 20 percig főzöm míg szirupszerű nem lesz.
Egy hústűvel több helyen megszurkálom a torta tetejét, és nyakon öntöm a sziruppal.

Nincsenek megjegyzések: