2007. május 28., hétfő

Avokádókrémleves


Avokádókrémleves
Ez a leves a "The Complete Mexican, South American and Caribbean Cookbook" Barnes and Noble könyvemből származik, ami a férjem bőröndjében átrepülte az Atlanti óceánt, hogy a konyhámban landoljon. Meglepően sok étel itthon is elkészíthető, bár amikor a "blue corn tortillachips"ről és a százféle paprikáról olvasok, kissé tanácstalan vagyok. Azóta volt szerencsém megkóstolni ezt a bizonyos " blue corn tortilla"-t, ami valójában nem kék, hanem barna, de még mindig fogalmam sincs hol lehetne a hozzávalókat beszerezni. Tortillát készíteni tudok, így nem lenne ördöngősség az sem, azt hiszem.
Jöjjön tehát a recept:
Hozzávalók:
3 nagy, puha avokádó
1,6 dl tejszín hidegen
kb 4 dl zöldségleves (leveskockából) hidegen
4 dl tej hidegen
másfél lime leve
1 fokhagymagerezd
sok petrezselyemzöld
só, bors
pár csepp Tabasco szósz
a salsához:
4 paradicsom, meghámozva, pici kockákra vágva ( én sosem hámozom meg)
1 zöld erőspaprika pici kockákra vágva
2 zöldhagyma felkarikázva
sok petrezselyemzöld összevágva
fél lime leve
Elkészítés:
Először a salsát készítjük el: minden hozzávalót összekeverünk, és hűtőben állni hagyjuk míg a leves elkészül.
Az avokádókat félbe vágjuk, magjukat kiemeljük, és húsukat kikanakazzuk a héjukból. Villával szétmaszáljuk (férjem szerint), szerintem pépesítjük. Turmixgépbe töltjük, mehet hozzá a fokhagyma kicsit összevagdosva,a leves, a lime leve, só, bors és végül a tej és a tejszín. Összemixeljük, hogy sima legyen. Tabascoval ízesítjük. Összevágjuk a petrezselymet, és megszórjuk a levest, ezt lehet közvetlen a tálalás előtt is. Jégkockával is tálalhatjuk.
Szervírozáskor salsát kanalazunk a tetjére.
Hihetetlen módon ez a leves nem barnult meg állás közben, mint általában az avokádós dolgok.
Vagy lehet hogy csak túl hamar elfogyott?...
Lehet, hogy valakinek ezek az arányok nem felenek meg, akkor kísérletezni kell pl kevesebb levessel vagy több avokádóval. Én ennek csak 1/3-t csináltam, mert mindössze egy avokádó árválkodott a hűtőben, de így is elég volt kettőnkek.
Ja és úgy emlékszem, hogy (szentségtörés?) 1 kocka Petrezselymes ízkockát is belemorzsoltam. Hiába, mesterséges vagy sem, én imádom. Biztos sok benne az umami...........

Nincsenek megjegyzések: