2011. április 22., péntek

Gyönyörű gyömbértorta

Hát persze, hogy a GoodFood magazinból!
Méghozzá a Healthy Issue számból.
Bár az az egy biztos, hogy ez a torta nem healthy...
35 dkg csoki és 25 dkg vaj keverékére semmiképpen sem mondanám, hogy egészséges, akkor sem, ha lisztmentes tortáról van szó...
Akkor sem, ha van benne pár kiskanál egészségesnek kikiáltott gyömbér...
De ha valaki egy iszonyatosan finom, ragacsos csokis- gyömbéress cuccra vágyik akkor bátran lásson neki...


Hozzávalók:

25 dkg vaj
35 dkg jó minőségű étcsoki, én belga csokit használtam
2 ek gyömbérbor vagy pálinka vagy mi, én kihagytam
14 dkg kristálycukor
10 dkg muscovado cukor
(apropó, mondja már meg valaki, hogy a téglává keményedett muscovadóval mit lehet kezdeni? nálam ugyanis a kukában végezte...)
5 tojás, szétválasztva
7,5 dkg darált mandula
1 ek őrölt gyömbér-én frisset használtam, jó sokat, lereszelve
1 ek gyömbérkonzerv ( én sushihoz valót aprítottam össze)


Elkészítés

A sütőt 170 C-ra előmelegítjük.
Egy piteformát vagy kapcsos tortaformát kivajazunk, a recept szerint meghintjük kakaóporral, én ezt a lépést kihagytam, féltem, hogy megég.
A csokit és a vajat gőz fölött összeolvasztjuk. Ne ijedjünk meg a csoki mennyiségétől, kell az bele. Hozzá kellene itt adni a gyömbérbort is, én ezt kihagytam.
Mikor összeolvadt, levesszük a gőzről és kissé kihűtjük.
Közben a cukrokat összekeverjük, és a tojások sárgájával fehéredésig habosra keverjük. Ekkor mehet bele a kihűlt csokis vajas cucc, valamint a darált mandula és a reszelt gyömbére(ek) is. Jól összekeverjük.
Ezután külön tálban felverjük a fehérjét, és kis részletekben a csokis masszához keverjük, ezt már lehet fakanállal is, hogy ne nagyon törjön össze a hab. Én a legalacsonyabb fokozattal kevertem géppel, nagyon rövid ideig, figyeljünk, hogy az edény aljáról is keverjk fel a csokis masszát.
Ezután simítsuk bele az előkészített formába ( hogyha a forma túl kicsi, túl sok lesz a massza bele és ki fog mászni sülés közben, ez nem jó, mert megkeményedik. Nekem másodjára nagyobb formát kellett volna használnom, vagy magasabbat.)
170 C-on 50 percig sütjük,de maximum 1 óráig, hiszen belül lágynak kell maradnia.
A recept szerint kellene még rá csokis topping, úgy gondolom az már tényleg túlzás lenne, kalória és íz tekintetében is...
És nem, nem kell bele sütőpor.