2012. december 24., hétfő

Különleges karácsonyi menü 2012


BOLDOG, BÉKÉS KARÁCSONYT KÍVÁNOK MINDENKINEK!

- ezzel a menüvel, ami azért (is) különleges, mert van benne két előétel, viszont nincs benne desszert, ez utóbbiért ezer bocsánat.
Illetve desszert természetesen van, de még nem volt időm lefotózni, és különben is Madam Desszert megérdemel egy külön bejegyzést majd. Szóval türelem :-), jön hamarosan.
Azért is különleges ez a menü, mert mindegyik ételben van egy kis fűszeres csavar, és igazából nem is mind Szentestére készült, de azért teszem fel egyben, mert nagyszerűen lehet készülni akár nagyobb társaságra is az elkészítésükkel. Előre is be lehet vásárolni a legtöbb hozzávalót, és akkor nem kell a tömegben tülekednünk az utolsó napokban Karácsony előtt.

1. előétel
Sült camambert kétféle meggyvariációval


Hozzávalók 2 személyre
(ezek mindegyikét előre is beszerezhetjük)
1 nagyobb kerek camambert sajt fele
kb 1/3 üveg meggybefőtt
kardamon, ánizs, méz
vörösbor

Elkészítés
Először a meggyvariációkat készítjük el: a meggyet feltesszük főni a vörösborban, vagy használhatunk portóit is, ha épp van kéznél. Fűszerezzük az őrölt kardamonnal, pici ánizzsal, és mézzel édesítjük. Kissé besűrítjük a levet, de nem kell sokáig főzni, hiszen a befőtt már amúgy is  puha.
A fél sajtot megfelezzük, majd kettévágjuk vízszintesen is, és a közepére halmozunk egy pár szem fűszeres meggyet. Forró, 180 C-os (légkeverés) sütőben addig sütjük, míg a közepe folyós nem lesz, ez nekem kb 5 perc volt, és még kicsit pihent a meleg sütőben.
Amíg sül a sajt, addig a maradék meggy felét a levével összeturmixoljuk.
Tálaláskor egy negyed (olvadt) sajtot helyezünk egy szép tányérra, mellé teszünk pár szem meggyet, és a mártásból pöttyöket csepegtetünk mellé.
Nagyon finom, bár kissé tömény előétel. Mivel édes is, ezért desszertként is el tudom képzelni.


2. előétel
Szent Jakab kagyló pezsgős sárgarépával, kétféleképpen

Igazán villantós előétel.
A látszattal ellentétben nem bonyolult elkészíteni, nagyon dekoratív, és nem mindennapi. 
 Szent Jakab kagylót fagyasztva kaphatunk a Metroban, bár eléggé borsos az ára, de Karácsonyra vagy különleges alkalmakra igazán megérdemeljük, nem igaz?
:-)


Hozzávalók 2 személyre
(ezeket is megvehetjük mindet előre)
kb fél kiló Szent Jakab kagyló a héja nélkül természetesen, de ez csak fagyosan ennyi, kiolvadva és megsütve nagyon- nagyon összeesik, épp csak elég lesz 2 személynek
pár db sárgarépa
őrölt koriander, só, frissen őrölt bors
kb 1 dl tejszín
pár dkg vaj
pici olaj
kis löttyintés Hungária pezsgő, amit még a vacsora elkészítése előtt felbontottunk :-)

Elkészítés
Előbb a sárgarépa cuccokat készítem el, mert a kagyló nagyon gyorsan megsül, és addigra a répának készen kell lennie, és melegnek is kell lennie, hogy azonnal tálalhassuk.
A répákat meghámozom, felkarikázom, és kevés olajon elkezdem párolni.
Löttyintek hozzá pár korty pezsgőt, és miután kisisteregte magát, fűszerezem. Szerintem a sárgarépa és a koriander nagyon jó barátok, imádom őket együtt, lehet bátran használni.
Ha nagyon sülne a répa, kis vizet lehet alá önteni, de a cél inkább az, hogy süljön, ne párolódjon, ugyanis ez fogja az édeskés ízét kihozni.
Amikor kész, megfelezem, felét félreteszem, a másik fele mehet a mixerbe a tejszínnel és a vajjal együtt, és pürésítem. Nem lesz homogén, hanem kissé darabos marad, aki mesterszakácsot szeretne játszani az vagy passzírozza át, vagy nem tudom, hogy selymesebb legyen.

Közben forró olajon megsütöm a kagylókat (előtte leszedem a narancssárga részét, azt mi nem esszük meg, bár úgy tudom, meg lehet.). Sülés közben picit sózom és borsozom.
Mikor megsültek, azonnal tálaom a kétféle répával.



Főétel
Zsályás sütőtökkel és gesztenyével töltött cajun csirke


Hozzávalók
1 egész csirke, aprólék nélkül (ezt muszáj frissen vennünk)
cajun fűszerkeverék (Culinarisban, CBA-ban is kapható)
jó sok zsályalevél (szerencsés esetben a kertben túlél télen is)
rizs- vadrizs keverék, kb 15-20 dkg
1 doboz fagyasztott főtt gesztenye
1 kis sütőtök kb fele, megsütve
1 tojás
só, bors, olaj
libazsír

Elkészítés
1 nappal a sütés előtt bepácoljuk a csirkét: a cajun fűszerkeverékből jó sokat összekeverünk olajjal, és bedörzsöljük a csirkét bőre alatt, a hasüregét belülről, és a bőrét kívülről is. Ne fukarkodjuk a fűszerrel, ez adja majd a csirke ízét. Egy éjszakára betesszük a hűtőbe.
Másnap megfőzzük a rizs- vadrizs keveréket, megsütjük a tököt (másik felét a körethez használjuk majd fel), és elkészítjük a tölteléket:
mixerbe tesszük a sült tököt a gesztenyével és a zsályalevelekkel, kicsit összezúzzuk, de ne legyen nagyon püré, maradjon darabos.
A főtt rizskeverékkel összekeverjük a sütőtötökös gesztenyét, beleütünk egy tojást, hogy legyen ami összefogja, és beletöltjük a csirkébe. A bőre alá is menjen, és  a hasüregébe is.
Összevarrjuk, és megkenjük olvasztott libazsírral, bőven kenünk a combja tövére és a szárnya tövéhez is. Sütés közben majd locsolgatnunk kell. 180C-on légkeveréssel kb 2 óra alatt megsütjük, úgy, hogy alufólival letakarjuk, amit csak akkor veszünk le, amikor locsolgatjuk a libazsírral.
2 óra elteltével már biztosan megsült, ha a hústű akadálytalanul belemegy a mellehúsába, akkor tutira átsült. Én még kb negyedóráig hagytam pirulni fólia nélkül.
Olyan nagy sikere lett, hogy egy hét alatt kétszer kellett elkészítenem...

Köret
Rétegezett sütőtökös sárgarépa- és krumplipüré


Hozzávalók a sütőtökös sárgarépapüréhez
sült tök
főtt sárgarépa
tejszín
vaj
szerecsendió, zsálya
Mindent a turmixgépbe dobálunk és pürésítjük.

A krumplipürét a szokásos módon készítjük el.

A képen látható módon rétegesen tálaljuk.

És íme a végeredmény:


Nincsenek megjegyzések: