2012. március 11., vasárnap

Csodás péksütemények Limarától

Rákattantam Limara Pékségére.
Annyira szépeket süt, hogy MUSZÁJ utánacsinálni.
Egyre jobban összebarátkozom az öregtésztával, ezután biztos, hogy fogok belőle tartani a hűtőmben és a mélyhűtőmben.


Az első gyönyörűség Napraforgó néven fut, ehhez nem kell sem kovász, sem öregtészta.
Recept itt, ugyanúgy csináltam.
Annyi megjegyzést fűznék hozzá, hogy  az 50 dkg finomliszt helyett én 35 dkg finomlisztet és 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölylisztet használtam, így is tökéletesen sikerült. Mivel ez a mennyiség 2 db napraforgóhoz elegendő, az egyiket édes töltelékkel készítettem ( fahéjas cukor) Pierre- Ph. kedvéért, a másikat pedig sóssal ( ricottás- spenót) magamnak, mert megérdemlem.
Mindkét napraforgó ugyanolyan masszából készült, így csak egy icipici sót tettem a tésztába, és cukrot egy cseppet sem.
Fénykép csak a ricottásról készült, az édes fahéjas- cukros fele azon melegében elfogyott, másik fele ment a mélyhűtőbe ínségesebb időkre...


Másik próbálkozásom is igen jól sikerült, a recept eredetije szintén Limaráé, én csak más formába öntöttem, de a formázást szintén tőle tanultam.
Ez az olajbogyós- aszalt- paradicsomos bagett, császárzsemle formájában.
Ehhez bizony kell öregtészta, nosza ki is vettem a fagyasztóból, egy délelőtt olvadt a radiátoron, ezután használtam fel, ahogy a receptben le van írva.


Így néz ki a tészta, mikor először megkelt.


És így néznek ki a császárzsemlék, a második kelesztés után, mielőtt a sütőbe kerülnek.


És íme a finom, meleg péksüti...
Tanulság: kell az az öregtészta!

2012. március 4., vasárnap

Kenyér-mánia


Volt félóra szabadidőm, így úgy döntöttem, kicsit jobban utánolvasok a kenyér- mizériának.
Az első tanulság, hogy fél óra semmire sem elég ebben a témában.
Ahogy egyre többet és többet olvastam kedvenc kenyér- szakértő blogjaimon ( Millie és Limara), először összezavarodtam, majd még jobban összezavarodtam, aztán úgy éreztem, elveszek a szakkifejezések tengerében, majd el is keseredtem: ez TÉNYLEG ennyire bonyolult?
Lássuk csak:

- van az öregtészta
- a lefagyasztott öregtészta
- a feléleszett öregtészta
- a kovász
- az aktív kovász
- a kovászmag...
És még sorolhatnám...

Számomra a kovász eddig azt jelentette, hogy bemegyek egy reformboltba és veszek fél kiló szárított kovászt- kiderült, hogy ez tök mesterséges ( valóban így van???) Akkor én eddig mesterséges kenyereket sütöttem csak, és azokra voltam olyan büszke?

Soha, semmit nem adok fel egykönnyen, az egész kenyérsütési- tanulási procedúrát sem, így olvastam, jegyzeteltem, és a következő konklúzióra jutottam:

1. az öregtészta nem bonyolult, mindössze előző este el kell készíteni. Ha szombat reggel eldöntjük, hogy dobjunk össze egy kenyeret, akkor az nem lesz öregtésztával, nem bizony.
2. az öregtésztát le is lehet fagyasztani- szuper!, ha nem tesszük, állítólag egy hétig akkor is elvan a hűtőben
3. használat előtt nem árt aktiválni- ez plusz egy-másfél órát jelent.
Ha a fagyasztóból vesszük elő, ehhez hozzájön plusz  amíg kiolvad- meleg radiátor segít.
4. A kovász az csak erős idegzetűeknek való- naponta etetgetni kell, nem elfelejteni, és kb egy hét múlva lehet vele dolgozni. Használata nálam KIZÁRT.
5. A kovászmagot Millie megmagyarázza, itt
6. Hogy mi az aktív kovász ( akkor van passzív is???), számomra még mindig rejtély.

Miután az öregtésztával ilyen jól összebarátkoztam, gondoltam, teszek egy próbát.
Limara receptje szerint dolgoztam, egész estére a mikróban hagytam ( muslicavédelem), reggelre szépen összeesett.
Felét felhasználtam, fele ment először a hűtőbe, majd pár nap múlva a mélyhűtőbe.
Csodás kenyeret sütöttem belőle, szintén Limara oldalán bogarászva.

A végeredmény fantasztikus, minden várakozást felülmúlt. Már a dagasztásnál érezni lehetett, hogy szuper az állaga.
Még napok múlva is finom, friss, puha volt, már ami a csücsköt illeti, ami megmaradt belőle.
Kicsit ugyan szétfolyt, máskor formában sütöm.

Remélem Limara nem bánja, ha én is ideírom a receptet.

Hozzávalók:

25 dkg öregtészta
20 dkg fehér kenyérliszt
15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
15 dkg tönkölyliszt
1 tk. sikér
2 ek olaj
a liszt mennyiségének megfelelő élesztő, én szárítottat használtam, szemre mértem, a futtatáshoz pici tej és egy kiskanál cukor
1 tk cukor
kb 3 dl langyos víz
2 ek pehelymix

Elkészítés

Az élesztőt felfuttatom a langyos tejben a kiskanál cukorral. Amíg várok arra, hogy szinte kifusson a tálkából, kimérem az öregtésztát és a liszteket egy nagy tálba, beleteszem a sikért, a sót, az olajat, a teáskanál cukrot. A közepébe öntöm az élesztős kevercset, amely eddigre már kimászott a tálkából, és elkezdem dagasztani robotgéppel, folyamatosan adva hozzá a langyos vizet. Pár perc után kézi üzemmódba váltok, és még néhány percig dögönyözöm a szuper rugalmas tésztát.
A végén a pehelymixet is belegyúrom.
Mehet a radiátorra kelesztőtálban egy órára, olajos kézzel körbeforgatom, hogy ne száradjon ki.
Egy óra alatt gyönyörűen megkel, átgyúrom, veknire formázom, és egy tepsire teszem, amelyre már rákészítettem egy tapadásmentes sütőfóliát ( én nem sütőpapírt használok).
Megy vissza a radiátor alá még egy órára.
Közben a sütőt bemelegítem 200 fokra, a sütő aljába egy tepsiben kis vizet teszek, a víznek jó forrónak kell lennie, mikor  a sütőbe kerül a kenyér.
200 fokon 10 percig sütöm, majd kissé visszaveszem a hőmérsékletet, és még kb 30 percig sütöm, míg az alja kongó hangot nem fog adni, ha megkopogtatom.

Tavasz,GoodFood magyarul, és thai menü


Végre meleg volt tegnap!!!
Persze ez relatív, de a múlt heti hóeséshez képest a 15 fok szerintem kánikula.
Végre a szombat reggeli piacozás közben idén először ki lehetett ülni kávézni, sütizni, hiszen a nap sugarai melengettek, és olyan jó arra gondolni, hogy ez mostmár így is marad! Legalábbis a következő hóesésig, ami reméljük csak jövő januárban jön el újra!

A hét híre, hogy megjelent kedvenc magazinom, a GoodFood MAGYARUL!!!
Weboldaluk is van, a receptekhez regisztrálni kell, utána hozzáférhetőek.
Sok sikert kívánok a magyar kiadásnak, remélem lesz rá kereslet és sokáig élvezhetjük ezeket a remek recepteket saját nyelvünkön is!

Engem személy szerint sok étel elbűvölt az első magyar kiadásban, kezdve a címlappal, mikor Pierre-Ph. meglátta a gyönyörű marcipános kalácsot, már tudtam, nincs menekvés, azt meg kell sütnöm a hétvégén.

A menüt thai falatokból válogattam össze a hétvégére.
Annyit tettem hozzá a receptekhez, hogy kiegészítettem az ételek fűszerezését a thai fűszerparkomból, így a levesbe a thai soup- pastámból került néhány kiskanállal, (plusz néhány gomba, ami különben hamarosan a kukában végezte volna) a halra pedig a curryből.
Sajnos koriandert most nem kaptam, a szín és az íz is felturbózta volna a menüt, de így is finom volt.

Ez a leves és főétel ideális, ha thai főzőtudományunkat akarjuk villogtatni a barátok vagy a család előtt. A leves előre elkészíthető ( a tésztát tároljuk külön), a halat is elkészíthetjük egészen a csomagolásig, és csak akkor tegyük be a sütőbe, ha az éhes közönség megérkezett. Amíg a levest kanalazzák, 15 perc alatt a hal is megsül.


Thai zöldségleves tésztával
-recept a magazinban-


Fóliában sült hal káposztával
( a halat megkentem itt- ott a curryvel, jó csípős is lett a végeredmény... szerintem ez további natúr pirított zöldségekkel nagyszerűen ellensúlyozható, amelyet köretként tálalhatunk)
-recept a magazinban-


És a meglepetés:
Kardamonos kalács mazsolával és marcipánnal
-recept a magazinban-
Nagyon látványos és nagyon finom, igazi tavaszváró kalács.
Mindent úgy csináltam, ahogy le volt írva, fantasztikus lett.
Reggelre a negyede eltűnt...
:-)


2012. március 2., péntek

Párisba tegnap beszökött a tavasz...

...azaz lehet hogy tegnap is, de múlt hétvégén biztosan.
Ismét e csodás városban tölthettem pár napot. Itt mindig boldog vagyok, és újra és újra rácsodálkozom a művészeteknek, kultúrának, gasztronómiának, építészetnek eme pezsgő, soha nem alvó metropoliszára.
Kivételesen most viszonylag szabad programom volt, az estéim voltak csak foglaltak, akkor áldoztunk a francia gasztronómia oltárán.

Hotelünk egy Mercure, ****, tipikus Mercure, bizniszhotel, mégis bátran ajánlom, mert 200 méterre van egy metrómegálló, méghozzá a 9-es vonal, amiről kevés átszállással nagyon sok helyre el lehet jutni.

Első vacsoránkat egy hajón költjük el, a hotelben ajánlották, az a tapasztalatom, hogy Párizsban bátran lehet az ajánlásokra hagyatkozni, nem küldenek turistás helyekre, hiszen ha nem vagyunk megelégedve, sem a hotelbe, sem az étterembe nem térünk vissza, és még jó sok negatív kommentet is hátrahagyunk a neten...- nos, most sem csalódtunk...

A hajón menürendszer van, kb 6 féle előételből, ugyanennyi főételből és kb 10 desszertből álló menüket lehet rendelni, egységes áron. ( Drága, de Párizs MINDENHOL drága, legyen szó étteremről, egy bisztróról, a Louvre büféjéről, egy kávéról akárhol vagy egy kis boltocskáról ahova épp csak beszaladunk venni valamit...)
Sajnos fotózni nem tudtam, meglehetősen elegáns hely volt, félhomályban, és nem akartam vakuval kattingató jappán túristásat játszani...de a weboldalon a képek magukért beszélnek...
Én raviolit kérek előételként, egyetlen nagy darab, ricottával töltve, erdeigombás szószban tálalva, Pierre Ph. füstölt halat kap salátával. Tulajdonképpen már ezzel jóllakunk...
Főételként én egy csodás hófehér halat (cabillaud, tőkehal) kapok, megtudom, hogy ez a fajta régebben nagyon olcsó volt, és a lazac volt a prémium, de fordult a kocka, mióta a lazacot tenyészetni kezdték, a tőkehal sokkal drágább lett. Párolt zöldségekkel érkezik, fehér szószban (hogy a fenébe tudnak ezek a franciák ENNYIRE finom párolt zöldségeke készíteni?????), Pierre Ph. pedig sertésfilét kér libamájjal, zöld lencsesalátával. Desszert nem tudom hogyan fért belénk, de a cheesecake-nek erdeigyümölcsökkel és a habos citromos pitének ugyan ki tud ellenállni?

A vacsorához tökéletesen illet az alábbi bor (akinek lehetett :-): Saint Veran, száraz fehérbor, Loire- menti, bár nem olyan híres, mint  Sancerre, méltán népszerű, bár szűkebb körben. Zöldessárga színű, citromos aromájú, friss gyümölcsöket idéző illattal és aromával.

Párizsban nappal csakis metrózni szabad, fantasztikus a hálózat, mindenhol térképek segítik az eligazodást, és egyértelműen jelölve vannak az átszállópontok- és irányok. Ez nem azt jelenti, hogy nem fogunk kilométereket a föld alatt sétálni, de legalább nem a dugóban ülünk...
És mindig varázslatos érzés, amikor feljövünk egy megállóból, és szétnézünk, hogy hova is kerültünk...
Mivel már többször jártam a városban, nem a kötelező turista- köröket róttam, hanem céltudatosan igyekeztem a Párizs új arcát megismerni, így első nap a Saint-Denis Bazilikában töltöttem a délelőttöm, hátborzongatóan gyönyörű királysírok között sétálva föl s alá, majd elzarándokoltam a Notre Dame-hoz.


Itt követtem el az első hibát: már annyira fáradt voltam a sok gyaloglástól, hogy egy közeli bisztróba tértem be megpihenni és harapni valamit. Nos, ezt ne tegyétek, menjetek kicsit távolabb, lehetőleg egy csendes mellékutcába, és akkor nem jártok úgy, mint én: a croque madame- omat odaégették, máskor örülök a folyós tükörtojásnak, most nem- éhen épp nem maradtam, de a tanulságot levontam.
Mondjuk abban a pillanatban nem érdekelt a fentiek egyike sem, mert az alábbi panoráma tárult a szemem elé: az ezeréves látvány és a pincérek kedvessége mindenért kárpótolt...


Párizs legöregebb templomának felfedezése következett, a St-Germain de Pres nevet viseli, majd sikerült a pár utcányira található Saint Sulpice Bazilikát is megtalálnom, falain három Delacroix festménnyel- amiből egy látszik viszonylag normálisan, az összes többi freskó (nem csak a Delacroix-k) nagy csalódásomra a sötétszürke és a fekete árnyalataiban pompáztak, így élvezhetetlenek voltak...

A sok katedrális, bazilika és templom megtekintése után második vacsoránkat egy tipikus, nem turistás étteremben költjük el, nagyon jó társaságban.
 Itt már voltam egyszer, azóta visszavágytam, mégpedig nem másért, mint a konfitált kacsacombért...
Amíg életemben itt először meg nem kóstoltam a TÖKÉLETES konfitált kacsát, addig annyit tudtam szegény madárról, hogy hápog, és a vadkacsákat nagyszerűen lehet etetni a Duna partján. Ott, a Moulin Rouge-tól két utcányira értettem meg, miért imádják ezt az emberek.


Előételként párolt póréhagymasalátát választottam, mert tudtam, hogy ami utána jön, az súlyos lesz...Nem tudom, hogy tudják ezek a franciák ennyire finomra megpárolni  a zöldségeiket, de ezt meg kell tanulnom valahogyan. A póréhagyma édeskés, friss, puha, semmi vizes íze nincs, isteni. Volt, aki rilette-et evett, ő se nagyon panaszkodott.
Főételként jöhet a kacsacomb ( a fénykép nem éppen informatív...), tört krumpival, a kacsa zsírjával meglocsolva- a hús leomlik a csontról és elolvad a szájban, fantasztikus. Másik fele a társaságnak lazacot evett krumplipürével, (lazacot Párizsban, no comment...) Desszertként én fehér habkrémet kaptam, nem mintha fért volna belém több, de azért megkóstoltam, ez főtt tojáshab volt karamellás mártással, a képen látszik még a csokimousse, mmm, szintén nagy siker aratott.
Ha a Pigalle vagy Moulin Rouge környékén jártok este, ide térjetek be és ne máshova!
Itt tenném hozzá, hogy éjszaka már nem olyan kényelmes a nappal olyan jól működő metrózás, na nem mintha sokat kellene várni egy- egy szerelvényre, hanem az egész napos sétafikálás és a vacsora nagyon fáradttá tesz estére. Ilyenkor érdemes taxit fogni, nem drágább, mint Budapesten, és ajándékba még városnézést is kapunk.


Ha napközben elfáradunk a sok talpalásban, térjünk be egy tipikus francia pékségbe, ahol nem csupán gyönyörű szendvicseket, de isteni citromos pitét is kóstolhatunk!



A metrón önjelölt művészek szórakoztatják az embert, van ott tangóharmónikás, feltűnik gitáros, flótás, van, aki énekel, és technikailag nagyot feljlődőtt a világ: kerekes bőröndben húzzák maguk után a hangtechnikát, a hangosítást. Egy biztos: Edith Piaf még mindig népszerű, és sokszor az emberek a hangszerekkel együtt dúdolják a dallamokat. A legszórakoztatóbb számomra ez az egy perces Muppet- show volt, amely a semmiből nőtt ki a padlóból 10 másodperc alatt, és zenéjével és játékával mindenki arcára mosolyt csalt. A végén- ilyet sem láttam még- MINDENKI adott néhány érmét a művésznek... soha nem láttam még, hogy egyetlen perces munkával ennyi pénzt keressen valaki!
:-)


Második napom az Eiffel- toronynál kezdődött, és a Montmartre- on folytatódott.


A Montmartre- ra is érvényes a szabály, sétáljunk lejjebb néhány utcát, és eltűnik a turistaáradat, így zavartalanul élvezhetünk egy könnyű ebédet valamelyik bisztróban vagy kávéházban.


A Champs- Elysée nem maradhat ki a menüből, csak egy pillantást vetek a Ladurée tavaszi kirakatára, ha nem állnának 500-an sorban, beneveznék egy doboz macaron-ra, de az energiám elfogyott, így visszabaktatok a hotelbe...


Utolsó napra csak a Louvre marad-mármint a Louvre töredéke, hiszen egyetlen nap alatt csak nagyon kis részét tudjuk felfedezni.
Én az első két alkalommal annyira leragadtam az alsó szinteken, főleg a Krisztus előtti több ezer éves kultúráknál, meg max a Mona Lisánál, illetve az oda vezető folyosón, hogy szégyen és gyalázat, de nem jutottam föl a második emeletre, ahol szintén igazi gyöngyszemek vannak...
Most más volt a helyzet, életemben először célirányosan mentem, és a földszinti bolyongás után ( Babilon, Asszíria, Lagash, Sargon, Naram Sim, Egyiptom egy része) egy könnyű ebéddel a hasamban még pár órát sikerült nagyszerű festők műveiben gyönyörködnöm, távol a turistaáradattól, amely- naiv várakozásom ellenére- hétfőn sem volt kevés, sőt...
Miután kigyönyörködtem magam Vermeer, Memling, Holbein, Weyden, VanEyck munkáiban, holtfáradtan tértem vissza a holtelbe...


Ha korán jön vissza a repülő, nem érdemes utolsó este messzire kimozdulni. Mi a legegyszerűbb megoldást választottuk: egy közeli csemegeüzletben bevásároltunk. Bagett, francia vaj, camembert, aszalt paradicsom, oljabogyó, szárított sonka, taboulleh és üveges csokimousse került a kosarunkba, amelyből fenséges pikniket rendeztünk a hotelszobában...
:-)
 Au Revoir!
Még találkozunk!